Bezienswaardigheden Normandië

Normandië is een regio in Frankrijk waarin ongelofelijk veel interessante bezienswaardigheden zijn terug te vinden. Een groot deel van deze bezienswaardigheden beschikken over een link met de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent niet dat alleen maar mensen met interesse voor deze gitzwarte periode deze regio moeten bezoeken. Verspreid over Normandië zijn immers ook prachtige landschappen en indrukwekkende uitzichten terug te vinden. Ben jij ook benieuwd naar welke bezienswaardigheden er in Normandië allemaal zijn terug te vinden? Wij laten je er op deze pagina alvast graag kennis mee maken!

Welke bezienswaardigheden in Normandië bezoeken?

Ondanks het  feit dat zeker niet alle bezienswaardigheden in Normandië over een link beschikken met de oorlog kan je er uiteraard ook maar moeilijk omheen. Eén van de absolute trekpleisters van de regio zijn bijvoorbeeld de zogenaamde invasie- of landingsstranden. Deze hebben een cruciale rol gespeeld in de bevrijding van Europa en zijn bovendien ook nog eens fantastisch mooi gelegen. Ook de vele monumenten en oorlogsmusea die verspreid over Normandië zijn terug te vinden zijn zeker een bezoekje waard.

Heb jij niet zoveel met de Tweede Wereldoorlog en wil je liever niet meer geconfronteerd worden met deze donkere periode uit de geschiedenis van de mensheid? Ook in dat geval valt er in Normandië nog heel wat moois te ontdekken. Normandië staat er namelijk eveneens om bekend prachtig mooie landschappen te bevatten en ook de uitzichten op de kustlijn zijn vaak adembenemend mooi. Het spreekt bovendien voor zich dat ook een bezoek aan de Mont-Saint-Michel altijd op je planning moet worden opgenomen.

Wat zijn de top 10 bezienswaardigheden van Normandië?

Bovenstaande is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar daarmee weet je nog niet welke bezienswaardigheden in Normandië nu echt het interessantst zijn. Omwille van deze reden hebben wij alvast een top 10 met bezienswaardigheden van Normandië voor je samengesteld. Zo weet je meteen welke absolute toppers je zeker niet over het hoofd mag zien.

 1. Het bijzondere schiereiland Mont-Saint-Michel;
 2. De adembenemend mooie kust van Calvados;
 3. Het vaakst geschilderde havenstadje van Normandië, Honfleur;
 4. Grandcamp-Maisy voor de lekkerste zeevruchten van heel Normandië;
 5. Caen, waar oud en nieuw elkaar op meesterlijke wijze ontmoeten;
 6. Het tapijt van Bayeux, een belangrijk, historisch erfstuk van de streek;
 7. Rouen, een belangrijke inspiratiebron voor menig aantal kunstenaars;
 8. Pont-Audemer, niet voor niets het ‘Venetië van Frankrijk’ genoemd;
 9. Ontdek het authentieke karakter van het prachtige stadje Évreux;
 10. De altijd weer even indrukwekkende krijtrotsen van Étretat;
Mont-Saint-Michel Normandie
Mont-Saint-Michel

Uiteraard zijn er nog heel wat meer bezienswaardigheden verspreid over Normandië terug te vinden. Veel van deze minder bekende bezienswaardigheden zijn ook terug te vinden in het achterland, weg van de kust van Normandië. Ook deze kunnen zeker het ontdekken waard zijn.

De invasiestranden van Normandië bezoeken

Eén van de absolute top bezienswaardigheden van Normandië zijn natuurlijk de zogenaamde invasiestranden. Het zijn deze stranden waar de Amerikaanse en Britse troepen op D-Day aankwamen met als doel om Europa van de Duitsers te bevrijden. Het betreft hier concreet de stranden van Utah, Omaha, Gold, Juni en Sword. Voor iedereen die ook maar iets of wat interesse heeft in wat er zich allemaal tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld zijn de invasiestranden uiteraard een absolute must om te bezoeken.

Omaha beach strand normandie
Omaha beach

De Krijtrotsen van Étretat

Dat Normandië veel meer is dan enkel en alleen bezienswaardigheden uit de Tweede Wereldoorlog wordt bewezen door de aanwezigheid van de indrukwekkende krijtrotsen van Étretat. Deze stellen dan ook werkelijk helemaal nooit teleur, in tegendeel. Bovendien hebben deze krijtrotsen er grotendeels voor gezorgd dat het badplaatsje Seine Maritime wereldberoemd is geworden. Heel wat Franse kunstschilders hebben zich er bovendien door de jaren heen door laten inspireren. Voor mensen die een bezoek gaan brengen aan de zogenaamde Haute Normandie is dit zeker en vast één van de absolute hoogtepunten!

Krijtrotsen Étretat Normandie
Krijtrotsen Étretat

De prachtige kust van Calvados

De kust van Calvados kunnen we met recht en rede bestempelen als één van de mooiste van Europa. Deze kustlijn strekt zich uit tussen de pittoreske havensteden van Honfleur en Grandcamp-Maisy en bevat een enorme verscheidenheid aan landschappen. Tijdens een bezoek aan deze regio loont het de moeite om vooral de nodige aandacht te besteden aan de witte krijtrotsen welke je aan zal treffen tussen Luc-sur-Mer en Trouville. De laaggelegen kustgebieden die je hier aantreft nodigen bovendien als geen ander uit om een mooie wandeling te maken.

Caen; één van de boeiendste steden van Normandië

Verspreid over Normandië zijn heel wat prachtige steden terug te vinden. Eén van de mooiste en tevens ook meest interessante is echter ongetwijfeld ‘Caen’. Het betreft hier een bloeiende, dynamische stad welke rijk is aan culturele bezienswaardigheden. In het bijzonder het feit dat een gedeelte van de stad heropgebouwd is moeten worden na afloop van de Tweede Wereldoorlog heeft er voor gezorgd dat oud en nieuw hier feilloos in elkaar over lijken te vloeien. Absoluut een aanrader dus om een bezoek aan te brengen tijdens jouw vakantie in het prachtige Normandië.

Caen Normandie