04-05-2021 :: Fietsen door Normandië: 4 handige tips

Fietsen door normandie

Met een netwerk van maar liefst 1.600 km aan fietsroutes, waarvan 700 km zogenaamde voies vertes, is Normandië de ideale locatie voor een fietsvakantie. Fietstochtjes en bezienswaardigheden vallen er heel goed met elkaar te combineren. Klinkt dit interessant? Neem dan zeker de vier onderstaande tips voor een geslaagde fietsvakantie door.

# 1. Kies voor een kant-en-klare fietsroute

Een fietsvakantie kan je heel goed combineren met andere bezienswaardigheden. Je hoeft de routes daarbij niet eens zelf uit te stippelen, want op de officiële website van Normandie Tourisme vind je kant-en-klare fietsroutes terug die je naar de mooiste bezienswaardigheden brengen. Zelf fietsroutes maken kan uiteraard, maar het is best moeilijk om dergelijke uitgedokterde routes te overtreffen. Een van de aanraders is deze fietsroute die je van de invasiestranden naar de Mont Saint-Michel brengt. Deze route is ruim 200 km lang en loopt grotendeels langs voies vertes of trage wegen.

# 2. Neem een reflecterend hesje mee en houd je aan de regels

Als je gaat fietsen in Frankrijk, moet je je aan de verkeersregels houden. Veel van deze regels gelden ook bij ons. Zo moet je fiets van fietsverlichting voorzien zijn, moeten je remmen goed werken en zijn reflectoren onmisbaar. Telefoneren tijdens het fietsen is er eveneens verboden. Toch zijn er nog een aantal aandachtspunten. Een reflecterend vestje is bijvoorbeeld verplicht eenmaal je in het donker of bij slecht zicht buiten de bebouwde kom rijdt. Daarnaast moeten kinderen jonger dan twaalf jaar verplicht een betrouwbare fietshelm dragen, ook wanneer ze achterop de fiets zitten. Naast elkaar fietsen mag, maar enkel voor zonsondergang en op voorwaarde dat je het verkeer niet belemmert.

# 3. Kijk uit naar het label Accueil vélo

Als fietstoerist blijf je natuurlijk niet op een enkele locatie rondhangen. Er zijn talloze locaties waar je kan verblijven, gaande van campings tot hotels, maar kijk toch vooral uit naar het label Accueil vélo. Dit label geeft aan dat men over speciale faciliteiten voor fietsers beschikt. Je kan er bijvoorbeeld je beste elektrische fiets veilig stallen of opladen, maar denk ook aan de aanwezigheid van reparatiekits, bagagediensten en dergelijke meer. Via de aangehaalde website van Normandie Tourisme vind je een overzicht met alle accommodaties die over dit label beschikken.

# 4. Denk na over het vervoer

Heb je geen auto en wil je je eigen fiets meenemen? Dan is de trein je beste vriend. In dat geval is de Gare de Caen het makkelijkst bereikbaar. Daarvoor neem je eerst de trein naar Parijs en vervolgens een trein naar Caen. In minder dan vijf uur kan je zo in Caen staan, maar dan neem je wel de Thalys naar Parijs. Op de Thalys mag je een fiets meenemen, maar deze moet gedemonteerd zijn en in en soepele hoes worden verpakt. Een vouwfiets is een handig alternatief.

Daarnaast kan je ook met de FlixBus naar Caen gaan. Dit is eveneens met een overstap in Parijs en je doet er wel al snel vijf tot zes uur langer over dan met de trein. Ook hier mag de fiets mee, maar voeg ‘m wel toe aan de boeking. Demonteren hoeft niet. Elektrische fietsen, tandems en driewielers zijn echter niet toegestaan. Uiteraard zal je dit alles moeten afstemmen op de vertrek- en aankomstlocatie van je fietsroute.